Een zelfschema bestaat uit een abstract stukje kennis over jezelf (bijvoorbeeld de eigenschap ‘intelligent’) dat geassocieerd is met allerlei meer concrete attributen over jezelf (bijvoorbeeld herinneringen aan situaties waarin je intelligentie tot uiting kwam). Een zelfschema wordt gekenmerkt door een hiërarchische structuur, waarbij abstracte kennis is opgeslagen op het hoogste niveau en de ondergelegen niveaus meer specifieke kennis representeren. Wanneer je een zelfschema hebt in een bepaald domein, dan heb je als het ware een soort kapstok om informatie over jezelf in dat domein aan op te hangen. Informatie over jezelf die relevant is voor een zelfschema wordt dan ook sneller verwerkt en beter onthouden (Markus, 1977).
Mensen hebben niet over al hun eigenschappen en andere kenmerken een zelfschema. Twee mensen kunnen allebei vinden dat ze intelligent zijn, terwijl de één hierover een zelfschema heeft (de eigenschap is belangrijk in het zelfbeeld van deze persoon, en fungeert als kapstok bij het verwerken van informatie over zichzelf) en de andere niet (deze persoon is eigenlijk niet zo bezig met intelligentie). Een zelfschema ontstaat waarschijnlijk op basis van de ideeën die je sinds je vroege jeugd over jezelf leert (Brown, 1998; Swann, 1987), maar het kan ook later ontstaan. Als je bijvoorbeeld langere tijd in een situatie zit waarin je intelligentie belangrijk is, of in een omgeving waarin dat belangrijk wordt gevonden (bijvoorbeeld als je studeert), dan kun je daardoor een zelfschema voor intelligentie ontwikkelen. Wanneer een zelfschema eenmaal gevormd is, zal het niet makkelijk weer veranderen, omdat het zelfschema de informatieverwerking over jezelf stuurt en op die manier zichzelf in stand houdt (Swann, 1987, zie ook zelfconsistentiemotief)

Sociale Psychologie - Roos Vonk
Pagina 126 - 127
Voor ons project betekent dit:
- Hiërarchische structuur, abstracte kennis -> concrete attributen
Deze structuur kan worden meegenomen in het spel om informatie te koppelen of dieper op bepaalde informatie in te gaan. Ook wanneer een speler feedback geeft over een ander is het belangrijk dat de abstracte kennis onderbouwd wordt vanuit concrete attributen (een term kan immers op verschillende manieren geïnterpreteerd worden).
- “Informatie over jezelf die relevant is voor een zelfschema wordt dan ook sneller verwerkt en beter onthouden”
“Wanneer een zelfschema eenmaal gevormd is, zal het niet makkelijk weer veranderen, omdat het zelfschema de informatieverwerking over jezelf stuurt en op die manier zichzelf in stand houdt”
Door spelers zelf informatie te laten invoeren (kenmerken waarvan zij zelf denken dat zij die bezitten en die zij belangrijk vinden), kunnen vragen/onderwerpen meer richting een bestaand zelfschema gestuurd worden, waardoor de informatie relevanter wordt geacht door de feedbackontvanger en zo beter wordt onthouden.
BEDANKT
BeantwoordenVerwijderen